10 Dec 2015

Beware Kes Keculikan..

Sorry lama tak update blog. Mulai post ini, blog saya akan tukar kepada mainly bahasa melayu sebab kebanyakkan audience saya ini daripada malaysia. Kenapa saya lama tak update post??? ha! sebab beberapa hari ini saya sibuk menghasilkan sebuah Youtube Channel dengan kawan saya. Masih dalam proses tapi soon akan keluar la.. OK, what am i going to share today? Well, saya nak kongsikan sikit dengan kes-kes yang baru-baru berlaku di community saya. Iaitu Kes Penculikan (Kidnapping).1. Apa tu Penculikan
Penculikan dari segi undang-undang bermaksud mengambil seseorang tanpa kerelaan, biasanya menahan seseorang tanpa menurut undang-undang yang sah. Dalam kata yang lain, kalau anda mengambil atau menahan seseorang tanpa kebenaran atau kerelaannya, anda telah melakukan kes penculikan ( senangkan kalau ikut kefahaman saya kan )

Anyways, pernah tak kamu semua menonton wayang taken? Sebelum ini saya tak berapa memandang kes-kes penculikan yang ada di berita kini ini sangat( Kejamnya saya yang dulu), tapi selepas saya nampak wayang itu, baru saya dapat rasa betapa dahsyatnya si mangsa apabila dia kena culik dan jual ( kalau nak tahu lagi lanjut, dipersilakan untuk mencari wayang tu di google dan tontoninya la xD).Saya juga ingin mengambil peluang ini meminta rakan-rakan blogger semua untuk menjaga kawan-kawan kamu semua dan ahli keluarga anda supaya mereka yang disayang tidak dijadi mangsa kes-kes ini. Hari ini sampai sini saja. Jikalau ada apa-apa yang anda ingin kongsi, sila letakkan komen-komen di bawah dan saya akan menjawabnya sepantas mungkin~ Till next time.. Reactions:

0 comments:

Post a Comment